Φορολογικές δηλώσεις 2023: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή

Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.

Υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό η τεκμαρτό εισόδημα.

Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων μπορεί να εξοφληθεί:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2023
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη τα εξής:

  • Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.
  • Όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δύναται να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.
  • Οι δηλώσεις για τους φορολογούμενους που απεβίωσαν το 2022 υποβάλλονται για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, από τους νόμιμους κληρονόμους τους εμπρόθεσμα έως 31/12/2023.
  • Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.
  • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 100-500 ευρώ σε περίπτωση που ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

 

Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2023.

 

 

Read more at: https://www.ot.gr/2023/03/31/forologia/forologia-eidiseis/forologikes-diloseis-2023-anoikse-i-platforma-gia-tin-ypovoli-ton-forologikon-diloseon